Šta kada se preselite u Beograd

Samo putovanje u novi grad je mnogo lakše kad imate ugodno mesto za sletanje. Da biste osigurali da vaših prvih nekoliko nedelja ne predstavljaju jadno iskustvo, preporučujemo da ga odmah raspakujete. Kada završite sa odlaganjem svih svojih stvari, nastavite i obesite umetnička djela, postavite nameštaj. Stvaranje sigurnog, ugodnog prostora za poziv kući trebalo bi da učini dug put u tome što ćete se osećati srećnim i zadovoljnim u svom novom gradu.

Rim nije sagrađen za jedan dan. Od učenja vašeg puta do upoznavanja novih ljudi, težak je posao naseljavanja u novom gradu. Ne očekujte da će sve biti lako u početku. U stvari, očekujte da će biti teško (pa čak i malo usamljeno) prvih nekoliko meseci. Smiri se sebi i zaviri unutra. Uz upornost i malo strpljenja, život u vašem novom gradu postaće lakši.

Izađite napolje što je više moguće u upoznajte Beograd

Šta god da radite, ne provodite svo vreme sedeći unutra razgovarajući sa svojim psom. Izađite što je više moguće i istražite šta vaš novi grad može da ponudi. Bilo da se radi o šetnji parkom, sedeći pored bazena u zajednici ili jesti ručak u obližnjem popločani dio dvorišta, provođenje vremena napolju podići će vam raspoloženje i pružiti vam potreban vitamin D. Takođe je sjajan način da upoznate komšije i upoznajte potencijalne prijatelje. Videcete da preseljenje u Beograd pruža dosta mogućnosti.

Upoznajte svoj novi grad

Što pre naučite svoj put, to ćete se više osećati kao kod kuće. Upoznajte svoj novi grad čitajući mapu, uzimajući javni prevoz i vozite se po raznim četvrtima. Započnite sa vlastitim okruženjem i krenite prema van. Istražite obližnje restorane i prodavnice. Pronađite lokalne službe, poput uglednog preduzeća za hemijsko čišćenje, lekarske ordinacije i prodavnice. Čitajte lokalne blogove i pratite događaje koji se dešavaju u Beogradu i oko njega. Najvažnije je da se ne plašite pridružiti se zajedničkim grupama i uključiti se u društvene događaje. Pa toloko ste dugo cekali na preseljenje u Beograd.

Upoznajte komšije

Nikad ne znate kada će vam biti potreban komšija za zalijevanje biljaka ili prikupljanje pošte kad ste izvan grada. Iz tih razloga (i više), preporučujemo da upoznate svoje nove susede što je pre moguće. Čak i ako nisu najljubaznija gomila, ipak je dobra ideja da upoznate ljude koji žive oko vas. Iako će neki možda na kraju postati dobri prijatelji, drugi bi mogli postati samo poznanstvo – i to je u redu. Obavezno razmenite telefonske brojeve sa najmanje jednim pouzdanim komšijom za buduće hitne slučajeve. Morate biti spremni da će Vam u početku biti potrebna pomoć nakon preseljenja u Beograd.

Započnite jutarnju rutinu
Kada se selite u grad u kojem je sve novo, korisno je uspostaviti predvidljivu rutinu. Preporučujemo da svaki slobodni dan započnete desnom nogom kreirajući jutarnju rutinu koju se možete držati. Bilo da šetite vašeg psa svako jutro ili idete na čas vežbanja, uspostavljanje jutarnje rutine dodaje malo predvidljivosti i udobnosti u vaš svakodnevni život.

Ostanite u kontaktu sa starim prijateljima
To što ste u novom gradu ne znači da se morate odreći svojih starih prijatelja. Ako budete u kontaktu sa prijateljima i bivšim komšijama, sprečit ćete vas da se osećate tužno i usamljeno. Srećom, u današnjem uvek povezanom svetu, prijatelji i članovi porodice udaljeni su samo telefonskim pozivom ili e-poštom.