Transplantacija kose sa ekstrakcijom folikularne jedinice (FUE)

Transplantacija kose sa ekstrakcijom folikularne jedinice (FUE) je tehnika žetve pri kojoj se pojedinačni kalemi uklanjaju sa obrijanog dela kože davaoca. Iako odmah nakon postupka postoje blage ožiljke – male crvene tačke su obično vidljive u području davaoca, ali one blede nakon nekoliko dana.

FUE transplantacija kose je idealna tamo gde pacijent preferira kraću frizuru, kao što je rezanje broj 1 ili broj 2, ili bilo koja frizura na kojoj je skalp lako vidljiv. Ožiljci su mnogo manje primetni nego kod postupka FUT. S obzirom da mnogi muškarci nose na zadnjoj strani i bokovima glave obrijane i duže na vrhu, FUE postaje sve popularniji.

Priprema je ista kao i FUT – pacijentima se daje lokalni anestetik koji se koristi i u donatorskom i u recipijentnom području. Kao i u FUT-u, često nalazimo da pacijenti zaspe dok se transplantati vade i transplantiraju – često dok gledaju film na DVD-u.

Pojedinačne folikularne grafte se ručno uklanjaju majušnim okruglim udarcem. Zatim se premeštaju da bi pokrili područje ćelavosti. Mesto primaoca priprema se pomoću fine igle – folikuli se zatim mogu postaviti tamo gde će izrasti u zdrave folikule koji proizvode kosu. Graftovi se uklapaju u proređene ili proćelave površine na takav način da odgovaraju prirodnim karakteristikama rasta vašeg originalna kosa. Zbog prirode tehnike, može doći do nešto veće stope rasipanja nego u FUT-u. FUE graftovi takođe mogu biti ranjiviji zbog činjenice da je oko korena manje zaštitnog tkiva. To znači da je potrebna posebna pažnja kada napustite kliniku kako biste osigurali preživljavanje transplantata.

FUE za pacijente sa dugom ili dužom kosom

Nekim pacijentima je odložen postupak presađivanja kose FUE jer su zabrinuti da će morati potpuno obrijati leđa i bokove glave kako bi hirurg požnjeo donatorske kaleme. Ovo nije slučaj.

Obrijamo samo vrlo mali deo zadnjeg ili bočnog dela glave kako bismo dobili donatorsku kosu. Obrijani deo je kvadratnog oblika ili, što je verovatnije, u malim linijama na zadnjem delu kože glave. Podigne se gornji sloj kose, a zatim se obrijemo ispod, omogućavajući kosi iznad da padne preko obrijanog područja – pokrivajući je. Obrijano područje zaista je moguće otkriti samo onima koji znaju da ste imali transplantaciju i očigledno je da kosa na obrijanom mestu brzo raste.

FUE transplantacija kose Posle nege

U roku od 30 minuta nakon završetka tretmana, moći ćete da se vratite kući, iako vam preporučujemo da ne vozite.

Sa modernim tehnikama koje se koriste na Klinici MBC možemo da proizvedemo rezultate koji se gotovo ne mogu otkriti – čak i pod najbližim nadzorom. Za postoperativni oporavak potrebno je nedelju do 10 dana.

Glavna prednost tehnike FUE je smanjenje ožiljaka. Minutni proboji izazvani vađenjem folikularnih jedinica brzo zarastaju i ostavljaju male kružne ožiljke, koji su jedva vidljivi kada kosa ponovo naraste.

FUE ima koristi za posebno aktivne pacijente, jer nedostatak rezova znači da nema ograničenja za naporne aktivnosti nakon postupka. Ovo je takođe korisno za pacijente koji imaju vrlo zategnuto ili vrlo opušteno vlasište. Postupak se takođe može koristiti za izvlačenje vrlo fine dlake na potiljku, koja se zatim može koristiti na liniji kose ili obrvama.

Nova kosa će početi da raste ponovo oko tri ili četiri meseca nakon postupka. Međutim, biće potrebno najmanje šest do osam meseci da nova kosa napravi bilo kakvu značajnu kozmetičku razliku u vašem izgledu.