SAVETI ZA SERVISIRANJE I POPRAVKU MAŠINA ZA šivenje

Kvalitetna mašina kupljena danas neće zahtevati toliko servisiranja. To je zato što današnja tehnologija ne zahteva toliko ulja i delova i bolje je projektovana sa boljom tehnologijom. Međutim, i dalje je važno da vodite računa o svojoj mašini, jer je zanemarivanje i dalje jedan od glavnih razloga zašto mašina ima kvarove.

Jednostavno održavanje i nega kod kuće je najbolji način da produžite životni vek vaše mašine. Najbolji savet će se često naći u priručniku za vašu mašinu.

Ovlašćeni Bagat pro servis šivaćih mašina

Takođe smo sastavili listu korisnih saveta za vas u nastavku.

Servisiranje sivacih masina

Čišćenje: Redovno čistite svoju mašinu kako biste sprečili nakupljanje dlačica koje mogu da upiju svo ulje i dodaju dodatni pritisak pokretnim komponentama, uzrokujući nepotrebno habanje i habanje.

Najbolji metod je da pristupite što većem broju skrivenih oblasti. Često su ploče itd. dizajnirane tako da im korisnik može pristupiti i očistiti ih. Još jedno dobro područje na koje se često zaboravlja je čišćenje područja pasa za hranu. Ovo je oblast u kojoj se vlakna često mogu brzo nakupiti i završiti tako sabijena da mogu izazvati lomljenje delova.

Ulje: Starijim mašinama je potrebno malo ulja jednom svaka 2 meseca. čija je frekvencija obično označena na mašini ili u uputstvu. Ako podmazujete, uverite se da koristite ulja za mašine za šivenje odobrena od strane proizvođača. Nakon podmazivanja, pokrenite mašinu da ulje uđe u mehanizam, a zatim uklonite višak.

Moderna šivaća mašina ne zahteva toliko ulja i samo u vrlo specifičnim oblastima. Važno je da ulje ne uđe u plastične bregove ili čaure. Ovo je jedan od razloga zašto se boce za ulje danas ne isporučuju u kompletima dodatne opreme. Ulje za modernu mašinu obično nanosi kvalifikovani mehaničar kada je vaša mašina servisirana.

Špile: Važno je da se špulica glatko okreće kako bi se dobili ravnomerni i konzistentni šavovi. Takođe je važno da bobina ne nastavi da se okreće nakon što mašina prestane da šije. Korišćenje ispravne bobine koja odgovara vašoj mašini će izbeći mnoge od ovih problema. Zbog toga je važno da proverite da li vaša špulica ima rđe ili oštećenja, jer će ovi nedostaci ometati mašinu da proizvede dobro ravnomeran ubod i mogu oštetiti držač špulice.

Veoma je preporučljivo da vodite računa o ovoj oblasti jer se špulica nalazi u centru sklopa kuke, što je glavna oblast u kojoj se formira šav.

Čišćenje područja kuke i uveravanje da je bobina pravilno postavljena pre šivanja obezbediće dugovečnost vaše mašine.

Mašinska igla: Preskakanje šavova je najčešći problem za mašine za šivenje, to je često povezano sa instalacijom ili tipom igle za šivaće mašine. Ovo bi uvek trebalo da bude jedno od vaših prvih mesta za proveru zajedno sa uvlačenjem konca i bobinom.

Ako mašina radi i preskače šavove, proverite da li igla treba da se zameni ili da li koristite ispravan tip igle. Takođe pazite da poravnate i pravilno ubacite iglu u osovinu igle.

Odabir prave igle za vaš projekat je takođe važan. Postoji mnogo vodiča za igle sa mnogo opcija. Većina će raditi, ali za najbolji rezultat koristite samo odgovarajuću iglu za materijal koji šijete. Preporučujemo da koristite glavne marke igala kao što su Klasse, Schmetz ili igle sa mašinskim markama jer su često bolje u kvalitetu i izdržljivosti.

Konac: Loš konac će dovesti do lošeg kvaliteta šava. Može da proizvede prekomerno dlačice koje se nakupljaju u oblastima gornjeg zatezanja, iu i oko oblasti bobina. Može se lako slomiti ili biti previše jak i oštetiti mašinu.

Doslednost je važna kada su u pitanju niti. Visokokvalitetni konac ima konzistentniji prečnik konca što smanjuje lomljenje pri šivenju, ravnomernije zatezanje i duže traju uz ponovljeno pranje. Preporučujemo brendove visokog kvaliteta kao što su Madeira, Gutermann, Mettler, Coats itd.

Napajanje: Dobar bezbednosni savet je da isključite mašinu iz struje između upotrebe, izbegavajući udare struje kada se ne koristi. Takođe se preporučuje da koristite ploču za zaštitu od prenapona ako imate kompjuterizovanu mašinu.

Poklopac: Jednostavan poklopac može da zadrži prašinu na mašini što pomaže da se spreči ulazak prašine u njene unutrašnje mehanizme.

Sunčevo svetlo: Dobra ideja da svoju šivaću mašinu ili overlocker držite podalje od direktne sunčeve svetlosti. Mnoge mašine imaju plastične poklopce koji mogu da promene boju ili da se iskrive. Toplota takođe može oštetiti osetljive unutrašnje delove.

Redovni servis: Važno je da se mašina servisira najmanje jednom godišnje. Ako ste veliki korisnik, možda će vam trebati redovnije servisiranje.